KIN GIN RIN (GO SANKE)

Kin Gin Rin innefattar inom showklass enbart Go Sanke även om i stort sett alla varieteter har Kin gin rin varianter. Gin översätts till silver, Kin betyder guld. Just silver och guld är shinen i rin effekten, kin är över det röda och gin över vitt och svart. Inom show ska raden av skinande fjäll vara minst 3 rader och gärna fler och i en jämn linje, det får inte vara några avbrott mellan fjällen. Kan ibland misstas för matsunosoke shine. För att se skillnad får man titta på koien när den simmar, om glittret försvinner när koien vänder är det matsunosoke shine och inte gin rin. Många gånger på en show så är det en del koi som är fel benchade på grund av detta. För det ovana ögat är det svårt att se skillnad.

exempel-gin

 

Ursprung

Kin Gin Rin har en lång historia, de upptäcktes av Eizaburo Hoshino 1929, en av de stora anfäderna till nishikigoi. Det finns många olika former av kin gin rin fjäll, den man ser mest är Hiroshima Gin. Fjället ser ut som krossat glas, där det går en skinande linje från basen av fjället ut till ytterkanten av fjället. Denna typen sågs först runt 1969 i just Hiroshima området, därav namnet. Beta Gin är en annan variant där shinen ger en mer platt look över hela fjället. En av de som är minst vanlig idag och hett eftertraktad. Pearl Gin ser ut som det sitter en pärla i mitten av fjället, tyvärr är inte denna typen så stabil och många gånger försvinner effekten efter några år. Odlas oftast av Sekiguchi även om det finns fler odlare men han är mest känd för denna typen. Kado Gin finns effekten på ytterkanten av fjället, är inte heller jätte vanlig men brukar ses på Asagi, framförallt Gyakume Asagi. En liten notering är att Kin Gin Rin Sanke är bland de mest ovanliga varieteterna man kan hitta idag.

kadoginsankeniigata ginPEARLgr

Bedömningspunkter

 • Kroppsformen
 • Jämn teckning, även om showklassen är Kin Gin Rin så ska varieteten under hålla samma kriterier som dess icke kin gin rin variant.
 • Kin Gin rin fjällen ska vara minst tre rader på ryggen, från nacken hela vägen till stjärtfenan
 • Skinnkvaliteten i det vita/röda/svarta
 • Sumin på en showa ska vara djup men inte lysa igenom för mycket på gin fjällen

Vanliga problem

 • Stort sett samma som sina icke kin gin rin varieteter
 • Dålig kroppsform
 • På Gin Rin showa kan gin effekten ta bort en del av sumin så den ser gråaktig ut
 • Dålig beni på en kohaku kan se ljusare ut med kin
 • Saknade rader av kin eller gin fjäll, eller saknade fjäll mitt i en rad

3 reaktioner till “KIN GIN RIN (GO SANKE)

 • 19 januari, 2016 kl. 12:43
  Permalink

  Hur ser fjället ut vid Matsunosoke shine? Vad ger det shine effekten? Är det huden under?

  Svar
 • 19 januari, 2016 kl. 12:44
  Permalink

  Sorry är hemma med influensa så det lär bli en del frågor!

  Svar
 • 19 januari, 2016 kl. 18:20
  Permalink

  Matsunosoke shine är en typ av Gin Rin. Skillnaden kan man se på koien.
  När den simmar mot dig ser du shinen, när den vänder försvinner den. Där då gin rin alltid syns 🙂

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: