lördag, april 20, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

GuiderKoiTips

GUIDE – Vattenkvalitet

I den första guiden tänkte vi berätta lite om vattnet och varför dess värde är så pass viktigt för våra juveler.
När någon ställer frågan om varför ens koi mår dåligt så brukar motfrågan oftast bli: Hur är dina vattenvärden?

Vad händer med dina koi om vattenvärdena inte är bra?
Koi är hyfsat tåliga fiskar och anpassar sig lätt. Men ändringar i deras miljö, som typ dåliga vattenvärden skapar stress i deras system.
Det gör att deras immunförsvar går ner och de är mer lättåtkomliga för parasiter, bakteriologiska angrepp osv. Många parasitproblem bottnar väldigt mycket i dåligt vatten och taskigt skötta filter, eller otillräckliga filter.
För att hela cykeln ska fungera så måste filterna kunna hantera fiskskiten, därav ett bra förfilter för att ta de grova partiklarna och ett bio filter som bryter ner ammoniaken till nitrit och sedan till nitrat. Därutöver tillkommer vattenbyten eller tricklefill för att se till att vattnet inte blir för “gammalt” så att nya mineraler i vattnet tillkommer.

Så vad är då bra vattenvärden?
Och hur kan man komma tillrätta med “dåliga” vattenvärden?
Och hur testar man sina vattenvärden?
Det svaret är väldigt enkelt! Dropptester, SERA eller JBL som exempel. Stickor är absolut inte att rekommendera!!!! De ger felaktiga resultat och kan göra mer skada än nytta.
Kort sammanfattning om nitrifikationsprocessen:

 

Men vad tillkommer som man ska ha koll på?

KH – karbonatjonerna, de skvallrar om hur ditt filter arbetar, optimalt är 4-6 i kH

pH – 7-8,5, koi trivs i de flesta spannen av pH, men tricket är stabilitet!!! Ett pH som svänger påverkar de negativt, och har du lite kH så har du svårare att hålla ett stabilt pH. Enkel matematik!

GH – hårdheten på ditt vatten, mäts i “degrees of German Hardness”, vi har alla olika sorters vatten, kommunalt, egen brunn. Har man hyfsat medelhårt vatten så brukar KH ligga ganska normalt. Har man väldigt mjukt vatten så har man lågt KH och då kan man få problem att hålla stabilt pH. Då är det buffring som gäller. Som tur är så har vi aldrig behövt buffra eftersom vi har ganska hårt vatten (ligger mellan 12-25°dH), så hur man buffrar går jag inte in på här eftersom vi har ingen kunskap om det.
0-4°dH – Väldigt mjukt
4-8°dh – Mjukt
8-12°dH – Medelhårt
12-25°dH – Hårt
>25°dH – Väldigt Hårt
Något jag läste om mjukt versus hårt vatten och hur de påverkar våra koi, källa Marten Lammens The Koi Doctor bok.
Mjukt – koi använder mer energi för att bibehålla salterna i kropperna, dess osmosiska reglering. Därav kan det underlätta med att tillsätta salt i vattnet för att de ska kunna bibehålla balansen.
Hårt – njursten kan uppstå, och honor får oftare problem med romstockning. Där fick vi svar på våra frågor varför vi har förlorat en del honor som fått romstockning.

Sen får man inte missa en viktigt del. KH och GH är inte samma sak! GH är ett mått på mängden Kalcium och magnesium och KH är mängden karbonatjoner.

O2 – Syre, livsviktigt för våra koi. Brist på syre i din damm kan resultera i fiskdöd under varma sommardagar. Finns dropptester för att kolla hur mycket upplöst syre du har i din damm.

 

OM något av dessa värden sticker iväg på på fel håll. Vad kan man då göra för att åtgärda det?
Ammoniak, utsöndras från koiens gälar hela tiden, så ha koi utan filter och inte mata? Nej ingen bra idé, du får inte bort ammoniaken på det sättet. Bara vattenbyten och filter som hjälper till med det.

Nitrit, produkten efter ammoniak. Höga halter kan ta kål på dina koi, men nitriten kommer vid nystartade dammar. För att underlätta för koien så kan man ha salt i vattnet för att minska stressen och nitritförgiftningen. 3 kg salt per 1000 liter vatten. MEN, vattenbyten måste göras oavsett vilket.

VATTENBYTEN är en viktig del för dina koi och är något vi förespråkar. Enbart påfyllnad efter avdunstning är inte samma sak som att byta vatten. Vi som koi/djurägare har ett ansvar enligt Djurskyddslagen:

Grundläggande djurskyddskrav

1 §   Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.
2 §   Djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att
1. deras välfärd främjas,
2. de kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för deras välbefinnande (naturligt beteende), och
3. beteendestörningar förebyggs.

4 §   Djur ska ges tillräcklig tillsyn.

Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten som är av god kvalitet. Foder, vatten och utfodringsrutiner ska anpassas efter djurets behov.

 

Detta var kortfattat om vatten, mer utförlig om buffringar och annat meckande kommer i en separat artikel. Där vi då använder Mr Kemi aka Drake aka Stefan Karlström 🙂

Nästa artikel så tänkte vi förklara mer om filtrering, och varför den är så pass viktig att få rätt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X