Showa

showa

Showa är precis som sanke en trefärgad koi men den största skillnaden är att fisken är svart med ett vitt och rött mönster.

Här tillhör inte Doitsu Showa, Gin Rin Showa eller Tancho Showa.

Precis som på alla andra flerfärgade koi handlar mönstret om balans. Det behöver inte vara exakt lika mycket svart som vitt som rött, de olika färgerna kan balansera upp varandra, däremot kan man dela in en showa i tre lika delar och då bör alla tre färgerna finnas med på varje tredjedel.

För ett antal år sedan gjorde man det lite enkelt för sig genom att säga: svart på huvudet= showa. Men det är FEL. Idag finns det många sankes med svart på huvudet och även showas som saknar svart på huvudet. När det gäller den svarta färgen på en showa pratar man istället om wrapping. Eftersom showa är en svart fisk, kommer det svarta underifrån (dvs svart under laterallinjen på fisken) likt ett “band” där sedan de andra färgerna lägger sig ovanpå. Dvs det röda och vita mönstret ligger ovan på den svarta basen.

En attraktiv sak med showa är motoguru, då den svarta färgen även finns med på bröstfenorna från basen. Det ger ett stabilt intryck av en showa och ger ett maskulint uttryck. Showas får ofta en kraftig kropp, ett mer trekantig huvudform som också hjälper till på den maskulina vägen.

 

Malm’s showa:

X
%d bloggare gillar detta: