Växa koi

Många av oss koi ägare vill ha stora koi simmandes i dammen. Och menar jag stora är det inte 50 cm 🙂 Vi vill gärna ha en del som går upp mot 90 eller mer.

Och är det enkelt att hitta en tosai som går upp mot de storlekarna? Nej tyvärr, det är något som man måste lära sig hur man ska kunna spota den lille som ska bli stor. Precis som man vill att den lille tosaien ska utvecklas och nå sin potential efter många år och inte efter ett år eller två.
Tyvärr säljs det en del show koi som har sin potential just nu men tyvärr så håller de inte i flera år. Vårt mål är att spota just den speciella som har en potential att både växa och hålla kvaliteten. Enkelt?
Kan man då se det i ett tidigt skede?
Ja hyfsat, benstommen är viktig, huvudet, placeringen av bröstfenorna och framförallt generna. Är mamma oyagoi 65 cm, då blir inte avkomman över 90 cm. För mig är det viktigt att veta oyagoien och blodslinjen, ibland kan man få reda på det, men ibland så vet inte handlaren det om det är en box med koi som han har köpt in. Är tosaien handplockad eller en beställningsvara från mig som kund, så är det lite enklare. Då kan i bästa fall infon fås från odlaren på plats.

Av de tosai vi har köpt genom åren har vi haft tur med en del, otur med en del. Karantän är standard hos oss och vi har sagt att inga koi under 50 ska gå ut i dammen. Därför låter vi de växa tills de har nått en storlek på minst 50 cm innan de släpps ut. Tyvärr så avtar tillväxten när de kommer ut 🙁

Ett exempel, Rosie Bloom vår kohaku från Sakai FF. Inköpt som jumbo tosai på 38 cm med bra potential för växt. Men hur vi än gjorde i innekaret ville hon inte komma igång och växa.
Till sist åkte hon ut i dammen för att ge plats för nya invånare i karantänen. Vid utsläpp låg hon på ca 49 cm, det är en tillväxt på 11 cm på ett år i ett växt kar med en snitt temp på 25 grader och bra vatten. Inte imponerande tyvärr, fick inget mått på henne förra säsongen eftersom vi aldrig fick tag i henne men det känns som hon ligger på samma storlek.

Så jumbo tosai är inget säkert kort att de ska bli gigantiska. De har fått extra värme och mat hos odlaren för att de har potential i jämförelse med sina syskon som kanske inte klarade cullningen för att bli tategoi. Men varför blir de då sålda om de är tategoi?
När odlaren gör sin sista cullning inför vår utsläpp i lerdammen är platsen begränsad och han måste sälja av, alla har tyvärr inte förutsättningarna som odlaren tycker. När Ike Age kommer i oktober och nisai ska skördas måste de också ha en plats i koihuset. Sparar han då alla jumbo tosaier, då blir det trångt och han kan inte sälja av alla nisai eftersom marknaden inte finns.
Så för oss koi ägare är det lycka när jumbo tosaier köps in av handlarna, man känner att man har ett litet försprång på tillväxten….. men kanske inte i alla fall. Fördelen är väl att vid de storlekarna är det lite enklare att skilja på male och female.
För oss är det viktigt, vi vill enbart ha females i dammen. Male skapar bara bekymmer när våren kommer och leklusten faller på…..

En annan jumbo tosai som vi har god erfarenhet av är vår Kazuto showa.
Inköpt förra året på 35 cm, idag är hon inte långt från 60 cm och närmar sig utsläpp i dammen. Från juni till idag är det då 10 månader och en växt på nästan 25 cm. Helt ok, tyvärr har benin bleknat lite men bör djupna när hon kommer ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: