Familjen Malm -Damm nr.3 – 2004

Damm nr. 2 fick inte så långt liv, däremot återanvändes platsen för nu en “riktig” damm.

Detta blev första gången vi murade och använde glasfibrer. En rektangulär låda som var djup och ovan mark. Vi uppgraderade även filterdelen med Tsunamitunnor, en användes som vortech och en som biologiskt filter med japan matta. Ett trångt boende för de stackars filterna. Ja, de klagade kanske inte så mycket, däremot Stefans rygg när man skulle krångla sig ner och stå med böjd rygg för att städa filter. 🙂
Men filterna var ju inte det viktigaste, det var ju fisken! Vi hade börjat kika på större koi och det skulle ju vara fisken som var hjärtat i dammen. Vojne, vojne….

Vi fick aldrig till vattenkvalitén i denna dammen. Vi kämpade som galningar med hög nitrit, för vi hade lärt oss att det var viktigt att ta prover löpande. Svaren vi fick på våra frågor var -stoppa matningen! Men när tusan kunde vi mata? Så fort vi började så smått igen steg ammoniaken och nitriten! Stackars fiskar, det blev inte mycket middag till dem. Vi började tvivla på oss själva, vi tvivlade på dammen. Hade vi misslyckats med glasfibringen? (Ehh, den släppte ju ut nitriten, eller hur…) Var det för lite luft? Vi hoppade ju över spindriftern… Massor med små syrebollar med slangar stoppades i till höger och vänster.
Ändå köpte vi fler koi… Större koi… (större än 25 cm) Det slog oss aldrig att ju mer fisk desto större belastning. Och vi glömde det väsentliga! Titta på dina koi hur de mår och beter sig!!!! Vi hittade aldrig balansen med vatten-filter-koi.

Men vi var så stolta över vår koi, kanske inte riktigt samma synsätt som idag på kvalité och kroppsform men vi var stolta och glada. 😀 😀 😀

Till vintern fick de komma in såklart men med något större koi funkade inte akvarium längre. Stefan snickrade ihop en innedamm som stod och porlade i tv-rummet. Jag har inte så mycket minne av den tiden, barnen var små och jag var inte så intresserad just då. Det blev ju inte riktigt som vi hade tänkt. Och Stefan började hänga på nätet i tid och otid för att googla koi. Nja, det där med koi och damm, var det verkligen så speciellt? Men Stefan verkade ha snöat in på det…..

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: