fredag, september 29, 2023
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

BedömningKoiTipsVarieteter

Vad är det där? Del 4. (Hikari=Metallic)

Metallic

Nu är vi inne på den stora spännande gruppen metallic! Den är uppdelad i tre stycken klasser: Hikari muji, Hikari moyo och Hikari utsuri. Dessa tre klasser tillsammans med Ginrin är egentligen orsaken till att jag skriver denna serie. Jag har insett att när jag följer med Stefan på föredrag, många tror att metallic och ginrin är samma sak. Förvirringen är ibland total så jag känner att en förklaring är väl till plats. Jag hoppas mina försök kan hjälpa…

Vi vet alla skillnaden på en metallic bil och en matt bil. Tänk på det när ni tittar på en glänsande koi, fast titta på huvudet, strunta i kroppen! Jag tror många gör felet att titta på hela fisken, den gnistrar och glänser i solljuset likt diamanter, det måste vara en, Ja, vad? Ginrin eller metallic?
Ginrin är enkelt förklarat “glittrande fjäll”. Har en koi fjäll på huvudet? Nej.
Ställ dig frågan: -Är huvudet metallic eller inte? Om kroppen har glitterfjäll men huvudet “matt”= Ginrin. (Det finns en minimum gräns på Ginrin fjäll men det tar vi i Ginrin delen.)
Är huvudet metallic, med eller utan ginrin, klassificeras den i Hikari gruppen oavsett.
Lystern på huvudet bestämmer.
Frågan är då i vilken av de tre Hikarigrupperna tillhör fisken man tittar på? Då kommer vi tillbaka till de tre frågorna jag har tjatat om serien igenom: basfärgen och antal färger.

Hikari Muji

HIKARI MUJI

HIKARI MUJI

1. Hur många och vilka färger har den? 1
2. Vilken är basfärgen? Valfri
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Metallic

 

I klassen Hikari muji ingår alla enfärgade koi som är metallic. Exempel: Purachina, Yamabuki, Hi Ogon, Mukashi, Kuro, Gin Matsuba, Kin Matsuba, MisuhoOgon och Kinporai.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hikari Moyo

 

HIKARI MOYO

HIKARI MOYO

1. Hur många och vilka färger har den? 2 eller flera färger.
2. Vilken är basfärgen? Vit (Med undantag för Ki kokuryu, Kin ki kokuryu och Ginga.)
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Metallic

 

I klassen Hikari moyo ingår metallic koi som har två eller fler färger, oftast med vit som basfärg.Exempel: Hariwake ogon, Kikusui, Tancho ogon, Ginga, Platinum kohaku, Yamatonishiki, Shochikubai, Ki kokuryu och Kujaku.

 

 

 

 

 

 

Hikari utsuri

 

HIKARI UTSURI

HIKARI MOYO

1. Hur många och vilka färger har den? 2 eller flera
2. Vilken är basfärgen? Svart
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Metallic

 

I klassen Hikari utsuri ingår maetallickoi som har två eller flera färger med svart som basfärg. (Med undatag för Ki kokuryu, Kin ki kokuryu och Ginga) Exempel: Gin shiro utsuri, Kin ki utsuri, Kin hi utsuri, Kin showa och Gin showa.

 

 

 

 

 

 

 

Sugna på lite fler tips? Hikari är ganska lätt att komma ihåg. (Hikari= metallic) Hikari utsuri är hyfsat lätt att komma ihåg. (Svart bas precis som utsurimono, shiro utsuri, hi utsuri, ki utsuri, fast då metallic varianter när Hikari benämns.) Då är vi vid muji och moyo. Jag separerar dessa två klasser genom att tänka på att i Moyo finns det två stycken “o”. Det betyder för mig två eller fler färger. 🙂 I Muji finns det bara ett “m”, ett “u”, ett “j” och ett “i”= en av varje= enfärgad metallic koi.

Nästa del fortsätter vi med Ginrin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: