fredag, september 29, 2023
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

BedömningJapanKoiTipsVarieteter

Blodslinje – vad är det?

I min förra artikel var jag inne på just oyagoi och blodslinjer. Men gick inte ner på djupet. I denna artikel ska jag gå lite mer under skinnet på våra juveler 🙂

Vad är det som kännetecknar en blodslinje och varför är det så viktigt egentligen?
Som jag skrev i förra angående oyagoi så är det just dessa punkter:

  • Storlek på mamma
  • Sumi utveckling för de koi som har svart
  • Skinnkvaliteten (pappa)
  • Kvaliteten på det röda, speciellt kohaku
  • Kroppsform
  • Tillväxt
  • Genetiken från linjen

Och för att nå fram till ett resultat så är det många års utvecklande och tester av olika oyagoi-par för att till sist kamma hem jackpoten. Och där har odlaren skapat sin linje, med definition sin.
För även om i grunden en annan odlares koi är med i utvecklandet så är det inte den odlarens linje. Grunden är satt men odlaren sätter sin prägel.
Många gånger hör man att en odlares showa har Dainichi blod, och ja det stämmer. Men hur många linjer har Dainichi? Och från vilken linje kommer just den Oyagoien som t.ex just denna showan härstammar ifrån? Inte så enkelt kanske? Även om det är lättare för en odlare att sälja en koi som är Dainichi baserad så blir det inte riktigt hela sanningen.
För Dainichis linjer utvecklas olika såklart, så det blev inte enklare 😉
Nagashima odlar på Momotaro linje, och samma där, vilken av Momotaros linjer?
Jag förstår odlarna att de köper in nya females för att få lite färskt blod i odlingen och även hanar köps in, för i syvende och sist så är det skinnet och färgerna som ska bli bättre.

Så hur startar det? Hur sätter jag ett namn på en linje?

De stora odlarna, SFF, Dainichi och Momotaro har auktioner varje vår och höst, och många framtida Oyagois kommer här ifrån. Du får storleken, en stabil linje som redan är etablerad och du kan bara förfina den.
Så vi leker lite med skapandet:
Jag vill odla låt säga kohaku. Hmm, jag behöver en kohaku female med bra body och anlag för jumbo.
SFF eller Momotaro? Eller varför inte Dainichi?
Jag väljer att köpa en female kohaku från Momotaro, de har anlag för att bli över 90 cm, skinnet är inte hundra procent. Okej, behöver två hanar, köper två st från SFF.
Där får jag min skinnkvalitet och har jag tur så härstammar dessa herrarna från Big Rose så generna finns för skinn och beni kvalitet.

Efter inköp och några veckors karantän, så kör vi igång. Sätter på lite soft musik, tar fram vinet och räkorna sen avvaktar vi tills de kör igång.
Och precis när de startar med leken så stoppar vi……… Jag vill ha en kontrollerad lek 😉
Så mamma plockas upp och sövs ner, klämmer ut rommen i en skål. Tar en av hanarna, söver han och tar ut mjölken och samma sak med nästa hane.
Sen mixar vi hälften av rommen med ena hannens mjölke och andra hälften av rommen med den andra hannens mjölke.

Jag har såklart redan arrangerat två lek kar med borstar, i den ena strör jag ut den befruktade rommen från hane 1 och i det andra karet strör jag ut rommen från hane 2.
Och voila har jag en kontrollerad lek där jag kan följa avkommorna från två olika hanar.

Och varför delar jag upp den befruktade rommen? Jo det är för att jag ska kunna se vilken av hanarna som är det bästa alternativet. Fungerar ingen av dom så börjar vi om igen.
Tyvärr så tar det några år innan jag kan se vad som händer. Håller benin kvalitet? Tillväxt ok? Skinnkvaliteten? Det är inte ofta en odlare nailar det vid första kullen.
Efter de små liven har kläckts så börjar det roliga arbetet, sortering.

Och detta arbetet håller på hela säsongen, minst 5-6 sorteringar innan de bästa sparas: tategoi! De får alla förutsättningar de kan få. Dessa är de bästa av de bästa och ska sparas till nisai, där det givetvis också sorteras. De bästa females och males sparas till sansai, resterande säljs till hösten när alla handlarna är på sin inköpsresa i Japan.

Så här är arbetet på varje farm, varje säsong. De större farmerna har anställda som jobbar mycket med sorteringen, men på de mindre farmerna är det odlarna själv som är med på sorteringen och har bestämmande rätt på vad som sparas. Men blodslinjen är skapad och arbetet med att förfina den fortsätter.
Och i många fall så ser honan för jävlig ut, men hon ger bra avkommor. SFF har en Ochiba på 105 cm som ger riktigt bra kohaku avkommor? Ja det är sant, ochiba har kohaku i sig 🙂
Isa’s number one Oyagoi har ingen sumi och skinnet ser hemskt ut men varje år producerar hon fantastiska showas.
Och det är som sagt det jag var inne på innan, hanen gör så mycket i en odling men glöms bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: