Köpa koi – är det så enkelt? Del 5

I de andra delarna har vi avhandlat lite vad att titta på och lite med prislägen. Fortsätter lite på temat priser, koi kostar, inget vi kan förneka.

Japan är det förlovade landet i öst, det är där det startade och det är där kvaliteten finns än idag. Odlarna jobbar ihärdigt varje år för att förbättra sina linjer och det som kommer från Japan nu i dessa dagar är bland det bästa på länge. Det verkar som det mesta börja komma på plats med tanke på storlek, skinnkvalitet, färgerna stabilitet och framförallt sumin på de koi som har det.
Trender finns alltid och kommer alltid finnas. Goshiki är mycket i ropet just nu, samma med showa. Ett tag var det shiro utsuri, Omosako mästerodlare på shiros, hade ett tufft jobb att odla fram bättre och bättre hela tiden. Och med tanke på efterfrågan så sticker priserna automatiskt, nu har det lugnat sig och handlarna kan handla shiros igen utan att bli för utfattiga 🙂

Och var är det trenderna börjar?

Jo på All Japan Show, den största koishowen i avseende till antal koi som ställs ut. Vinner en odlare med sina t.ex goshikis, så blir det ett enormt PR uppbåd. Det postas på de flesta sociala medierna och odlaren får gratis reklam 🙂 Och absolut välkommet, all reklam är bra reklam.
Kanno vann en del priser med sina Goshikis för något år sedan, och han odlar fantastiska goshikis med resultat att alla skulle ha en goshiki från han. Och ser man de som vinner så absolut ingen tvekan vem som odlar bäst Goshiki just nu, dessa är från All Japan 2015.

Jag vet att en av den största frågan om koi alltid är: Varför är de så dyra??????
Tyvärr mycket som spelar in.
Namnet på odlaren – tyvärr så är fallet. De tre största: SFF, Momotaro och Danichi, vinner alltid på All Japan, stora farmer där utbudet är väldigt brett men där verkligen toppkoien i hela världen tas fram. Och många går väldigt mycket på namnet som då i sin tur gör att den mindre odlaren glöms bort fast de producerar topp koi.

Komplexiteten – kanske något som inte alla hänger med på. Men, vilken koi är svårast att odla? Är det rimligt att en chagoi är dyrare än en kohaku? Nej jag tycker inte det, chagoi är hyfsat enkelt att odla fram. En kohaku är där mycket mer som ska stämma in – balans i mönstret, bak kanten av det röda, framkanten av det röda, det vita ska vara vitt, samma röda färg på huvudet som på kroppen, intensiteten i det röda att det är djupt osv….. jag kan göra listan hur lång som helst.

Bilderna här ovan visar just skillnaderna, sen är det imponerande med en chagoi med lite storlek och där fjällen verkligen ligger där de ska.

Överprisade – tyvärr också något som är väldigt vanligt, och det är tyvärr inte odlarna som ligger bakom det. Vissa handlare tror att de kan göra en hacka på koien de säljer, personligen tänker jag, var rimlig. Ska hobbyn växa så ligg på ett pris som kan gynna de flesta, alla är inte gjorda av pengar. Men absolut, bra koi ska kosta lite mer, annars kan vi aldrig lära oss vad som är bra och vad som är mindre bra 🙂 Men då ska handlaren kunna förklara varför just den är bättre än den. Och priset satt efter kvaliteten på fisken, inte storlek eller odlare.

Tategoi – det mest använda ordet i koi världen………. Odlaren säger det, handlaren säger det, men vad menas det egentligen? Enkelt, en koi som kan bli bättre, oftast en koi som odlaren definitivt inte vill sälja för han vill se vad som händer efter ett eller två år. Nämns Ichiban så är det hans nummer ett koi just nu, men kan ändra sig lika fort efter vad som sker i lerdammen. Och får man då verkligen möjlighet att köpa en tategoi, ta hand om den och utveckla den 🙂 Odlaren ser något som inte du ser men ger dig förtroendet att ta hand om den. Har själv fått äran att köpa en tategoi, nisai sanke från Shintaro, efter två år i dammen, enligt odlaren: Still tategoi, året efter, Finished, not tategoi anymore. Så det går snabbt, koi är levande djur och allt kan hända.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: