Tillbaks in i garaget!

Då kom vi till den dagen då vi kunde flytta in karantänkaret i garaget igen.
För er som kanske inte vet, så hade vi en mindre brand i garaget för 1 1/2 månad sen. Även om det “bara” var en avfuktare som brann, blev hela garaget totalt förstört och rökskadat. Inkluderat våra stackars fiskar. Allt var svart, tom vattnet var alldeles fyllt med sotpartiklar, så vi var helt panikslagna om fiskarna verkligen levde där under det svarta täcket. Men vi kunde inte heller se några magar vid ytan… Tack och lov kunde vi se rörelser där nere med våra pannlampor!
Det var ett par rejält stressfyllda dagar med mycket vattenbyten och luftpumparna åkte ut med långa slangar i det kalla januarivädret för att pumpa frisk luft. Från goa 22-23 grader ner till ca 8-10 grader på ett kick…. Med vad hade vi för val? Man kunde knappt inte vara inne i garaget, stanken var outhärdlig och stack i både ögon och hals så garageport och dörr fick stå vidöppet.
I allt elände måste vi ändå lyfta fram vårt försäkringsbolag. Roger på Länsförsäkringar är vår hjälte! Han lät oss rikta in oss på våra fiskar och dess överlevnad medan han skötte han all pappersexercis, ordnade fram en värmeisolerad container, (som kom ett par dagar senare) som vi kunde husera fiskarna i, samordnade snabb hjälp med saneringsfirma, byggfirma, elfirma m.m. Visst, allt kanske inte flöt på som det var sagt men det var inte Rogers fel utan snarare lite brist på kommunikation mellan hantverkare. Elliots moped däremot, som också stod i garaget under branden, är en egen historia dock. Fast där är inte Roger inblandad (även om han har gått in och hjälpt till ibland….) eftersom den går under fordonsförsäkringsavdelningen. (Där har vi haft många hjälplösa skratt på vägen och vi vet till dagens datum knappt var den är heller hur det kommer att gå med den….)

 

Tillbaks till knattarna.
När väl containern stod på plats var det dags att flytta kar och filter. Det blev ett tillfälligt boende utomhus i vår blå pool, när kar och filter försöktes rengöras. Ner till 4 grader i vattnet…. Brrrr, stackars små liv.
Stort TACK Fredrik, Lasse och Niklas som hjälpte till!
Nu kunde vi andas ut gällande fiskarna, sanering och renovering kunde starta. Lite tråkigt blev det när vi förstod att hela vårt elskåp, där även vår stora utomhusdamm och filter använder, behövde tas bort och ersättas med ett nytt. Nu blev det inte bara förlängningssladd ut till containern via kattluckan i huset, nu blev det huller om buller med sladdar överallt. Förlängningssladdar som vi inte längre hade, de fanns i det sotskadade garaget…. Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta…. Men allting löser sig såklart. I affären finns det nya och min lilla pappa ställde upp med att låna ut ett gäng också. <3
All lösgods invändigt tog saneringsfirman hand om och kastades (vi behöll kar, filter och räddade flytbaljan). Byggarna och elektrikern kom och rev allt invändigt: gips, isolering, all el och även vind kontrollerades. (Vi fick tömma den också, jisses vad man samlar på sig!) Sen rullade det på. Vi valde att måla själva eftersom vi vill ha våtbeständig färg, vilket vi inte hade fått om vi låtit målaren göra jobbet. Vi passade även på att sätta in ett fönster så att knattarna kan få lite sol i framtiden. (Det var helt ok med försäkringsbolag och byggarna så länge vi gjorde det själva.) Vi passade även på att klinka golvet, stort TACK Richard för hjälpen, guld värt!

Nu är firrarna inne, bleka men vid hyfsat gott mod efter ytterligare en tempsänkning (vår knattar har nu blivit superhjältar efter all “behandling” de har genomlidit.) Ny värmare och nytt Delta uv inhandlat och installerat, TACK Thomas på Koi Consult, och en ny kompis har lagts till i gänget: Tesla Drakenius. Nu har Dale fått en konkurrent, lika långa (55 cm) men något olika kroppsmässigt men det ska vi nu kunna försöka åtgärda.

 

Men först ska vi rida ut stormen med alla gjorda tempskiftningar, vi förväntar oss Costia inom det snaraste. 😀 Sen om allt går väl tänker vi sälja av ett gäng av knattarna. Det är dags att flytta hemifrån för ett 10-tal av dem men vi vill först ha de i gott skick.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: