söndag, december 10, 2023
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

Koi

SUMI

En av anledningarna att vi köper tosai är för att vi vill följa deras utveckling. Egentligen hade vi sagt att det är mer “ekonomiskt” att köpa nisai, då de är lite säkrare kort utvecklingsmässigt men jisses, det händer massor med grejor på nisai också.

Tosai är en tuffare utmaning och att kunna spotta en liten skitfisk och försöka se framtiden i den. Det roliga är att prissättningen på en koi oftast inte är baserat på vad man tror fisken har att erbjuda i stor storlek. Vem vill köpa en ful lite spigg för dyra pengar? Sen finns det de som vet att det finns nördar som oss, så man får ibland även betala för den fula ankungen. 🙂
Men vi har ideologin att vi bestämmer vad vi vill handla och värderar priset efter vad vi tror den har att erbjuda i vuxen ålder.

Då kommer vi till vad vi går igång på. 🙂

SUMI SUMI SUMI!!!!

Man kan aldrig riktigt veta det där med sumi, blir det mer, blir det mindre? Är det babysumi eller ligger det mer sumi där under, fastän skinnet är vitt? Ibland är det svårt att se skillnad på “riktig” sumi och babysumi men med ett tränat öga finns det skillnader. Sen är det skillnader på sumi på sanke och showa. Babysumi finns oftast på sankes medan showa pratar man om underliggande sumi. Det är inte alltid den sumi heller kommer helt ut…. (Svettigt värre!) Fast sen får vi inte heller glömma att showa är en svart koi med vitt och rött och sanke är en vit koi med svart och rött. Så att sumin är annorlunda säger sig själv.

Kan man påverka sumin? Till viss del, ja, det tror vi. Tillfälligt i alla fall. Vi har det här med tillväxt tex. Varmare vatten och de växer som gräs. = det svarta hänger inte riktigt med i tillväxten. (Fast utvecklingen sker naturligtvis ändå men långsammare.) Sen sänker vi temperaturen, vid “snabb” förändring till kallare vatten, då drar det svarta “ihop sig” och kan glänsa som pianolack men vid “normal” temperatursänkning utvecklas det svarta mer medan tillväxten bromsas ner. Vi har exempel på detta på nedan foto. (Nu är detta våra iakttagelser och vi förväntade oss detta.)

Om vi börjar med Jelly Bean.

En liten pluttefisk på 16 cm som jag tyckte Stefan var galen att han köpte. Men det får jag äta upp nu. Visst såg jag att det låg svart därunder men skulle allt komma fram, då blir det ju knappast en sanke med steppingstone? Bara en stor massa svart över hela fisken. Eller är allt babysumi och försvinner, då står vi med en sanke med två fläckar? Nää. Det är nu det roliga händer.
Bild 1 är Jelly Bean som tosai, nyimorterad på 16 cm, april 2022.
Bild 2 är hon 40 cm och har gått i “kallt” vatten i en månad (kallt vatten=20 grader, tidigare höll vi 25 grader)
Bild 3 är från nu (februari 2023). Hon lägger på mer kropp, det svarta samlar sig mer och hon har bara växt 2 cm på en månad. (Snittar annars normalt 1 cm/veckan vid 25 grader och rutinmässiga vattenbyten.)

Så summa summarum, det kommer nog att bli en sanke av denna knallen också. Även om det svarta känns “för mycket” just nu om man tänker steppingstone, tror vi att när hon växer så kommer kroppen att dra ut mer, på alla håll, (bredd och längd) så steppingstones kommer det att bli. När hon är klar. Inte ett dugg orolig.

DET är tjusningen med sankes!!!!

Då kommer vi till Hallon-Lakrits.
Showa är som sagt svåra… De har en vana att bli alldeles för “svarta” för sumin utvecklas oftast åt “mer” hållet. Här har vi samma tidsperiod.

Bild 1 är Hallon Lakrits nyimporterad april 2022, också tosai fast lite större: 36 cm.
Bild 2 från januari 2023 och är 55 cm och gått i “kallt” vatten (20 grader) i en månad. Mycket svart har redan kommit fram.
Bild 3 från februari 2023: 56 cm inte mycket tillväxt på längden men det svarta tar över mer och mer….

En otroligt spännande koi att följa och vi hoppas att namnet hon fick blir vad vi trodde då förra våren. Vi hoppas och tror på det fortfarande.

Framtiden får utvisa det. 😉

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d