Sanke

sankeSanke är en trefärgad koi där fisken är vit med rött och svart mönster.
Man kan egentligen påstå att det ska vara en kohaku (vit bas med rött mönster) som även har svarta markeringar.

Här tillhör inte Doitsu Sanke, Gin Rin Sanke eller Tancho Sanke.

Önskvärt på en sanke är välplacerad sumi, så även om kohaku mönstret på fisken inte är perfekt kan ett svart fält balansera upp avsaknaden av det röda. Balans är nyckelordet för mönster på koi.

Man pratar ofta om det svartas djup, pianolack, vilket är mycket eftertraktat. Det är svårt att få till bra sumi på en vitbaserad koi utan att det svarta tar över. För att se det egentliga djupet/kvalitén bör det svarta ligga på det vita eftersom det röda kan “hjälpa till” och lura ögat hur pass täckande det svarta är. Ett ord som används slarvigt är tsubo sumi och många tror att det är svart placerat på det vita. Men det behöver inte vara så. Tsubo sumi är bra och välplacerad sumi, vilket kan föredras i det vita. Det finns ibland svart som är placerat i det vita men inte så bra kvalité. Sen ibland är sumikvalitén bra men placeringen av det svarta måste också vara rätt och det behöver inte vara i det vita…. För på sankes ska det svarta vara placerat likt steppingstones i vattnet, där det röda och det vita symboliserar vattnet. Man ska kunna gå från nacken på fisken till stjärtfenan utan att bli blöt om fötterna. 😉

Som jag skrivit tidigare ändrar sig standarderna löpande. Tejima höll på att försvinna (streck i bröstfenorna) vilket nu är väldigt eftertraktat igen. (Ger fin balans på fisken.) Japaner är både skrockfulla och har god smak så antalet streck bör vara ojämnt. (Precis som vid plantering av växter, ojämnt antal är att föredra.) Även svart på huvudet blir mer tillåtet men kräver så mycket mer av resterande av fisken för att det ska vara ok. (Skinn, body, balans m.m.) Större partier av svart kommer också mer och mer, förmodligen för önskan om pianolack är så eftertraktat. “Sadelback” finns på många nya sankes idag. Likt en hästsadel på ryggen finns det ett svart fält som är något större än vad som egentligen kan kallas steppingstone. Ok eller ej? Smaksak förmodligen. Personligen tycker jag inte att det får finnas ett för stort fält som man stirrar sig blind på för det finns så mycket mer på en sanke.

 

Malm’s sankes:

 

 

X
%d bloggare gillar detta: