måndag, april 22, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

Om oss – Familjen Malm

Hej!

Detta är familjen Malms försök till en samlingsplats för tillbaka blickar, aktuella händelser och framtids visioner i vårt liv. Sidan kommer att handla främst åt vårt gemensamma intresse nishikigoi, som är en del av vår liv. Många tycker vår livsstil (oinvigda kallar det hobby men så är det inte) är udda och svår att förstå, därför tänker jag försöka förklara varför det blev så här. De vanligaste frågorna man får när man berättar att man har koi är i rangordningen:

Kan man äta dem?
Hur stora blir de?
Vad kostar de?
Får ni yngel på dem?
Var har ni dem?

… efter svaren på de första frågorna brukar följdfrågan bli:

Varför???

Svaret är enkelt för oss. Vi är en stor familj bestående av mamma, pappa, två barn, två hundar, en katt och ca 20 fiskar. Jag väljer att skriva ca för antalet går i vågor. Tjugo stora koi är siffran vi bestämt som är lagom baserat på mängden vatten och filter vi har i dammen. Men så länge man har mindre koi får det plats fler…. 😉 Alltså är våra fiskar lika mycket husdjur som våra andra djur. De är familjemedlemmar, har naturligtvis namn och vi sköter om och tar hand om dem efter vår bästa förmåga. Visst, vi säljer ibland några koi för att kunna göra plats åt nya, men det beror på att vi har ett mål med vår besättning. Vi vill ha utveckling, både storleksmässigt och utseendemässigt men även personlighet och då automatiskt en personlig relation till individen. Balansen i dammen är också viktigt för deras skull. Passar någon inte in, kan den få det bättre hos någon annan…. Känns kanske konstigt att vi säljer familjemedlemmar men vi försöker vara noga att se till att de får bra hem, så vi släpper de inte vind för våg…. Något vi också har fått skit för men det står vi för.

Och nej, vi tjänar inga pengar på dem. 😀

“Om oss” är främst en kort presentation av oss som går på två ben, våra husdjur får egna presentationer på andra ställen. Tvåbenta familjen Malm består av Mamma Mona och Pappa Stefan, båda födda tidigt på det härliga 70-talet. (Jag är en månad äldre så jag bestämmer såklart.) Vi arbetar båda i Lund, Stefan som Teamleader på ett stort företag och jag som Planerare i ett förpackningsföretag.
Stiffe, mitt smeknamn på min goa make som jag ofta använder när jag fjäskar, är förutom certifierad koi domare inom BKKS (British Koi Keepers Society) även assisterande tränare för Damlaget i Amundtorp IF.
Fotbollsintresset delar han med vår dotter Filippa, född -99, som spelar där.
Jag, mamma Mona, har valt att följa vår son Elliot, född -01, på hans fritidsintresse: Shotokan Karate. Efter två år sittandes på bänken blev jag övertalad av tränaren att prova på istället för att bara sitta av tiden. Sagt och gjort, augusti 2013 drog jag på mig dräkten och startade min nya vän: träningsvärk. 😀

Här brukar en ny fråga komma:

Hur fan får ni tiden att räcka till?

Det är ibland svårt men oftast fixar vi det. Vi har ett ganska inrutat liv med många måsten men så länge man är positiv och väljer att tycka saker är roligt så löser det oftast sig. Livet är till för att levas och med bra inställning är “måsten” också en livsnödighet. Det ger struktur i livet och man flummar inte ut totalt….. För det kan vi göra ibland. Vi är ganska rastlösa, vill gärna att saker och ting ska hända fort, inte rädda för att prova på saker. Skitbra på att dra igång nya projekt, något sämre på att slutföra dem fullt ut, framför allt gällande renoveringar på vårt hus…. Men har massor av energi och go för att hitta på saker.
Men vi är definitivt inte perfekta, klart att vi glömmer, missar och hinner inte allt ibland. Vi kan även välja att avsluta saker som man tappat glöden för av olika anledningar. Vi slappar också i soffan en hel del, precis som alla andra. Som sagt livet är till för att levas med glädje och med åldern håller man på att lära sig att ta besluten vad som är bra eller mindre bra för en och väljer stig efter det. Att våga förändra och ändra uppfattning om saker är en styrka som många inte har eller orkar.

Så hoppas ni vill följa med oss här och skratta, kanske gråta (förmodligen då av skratt), både vad som hänt tidigare och i nuet.

koivikings

Det finns två till två-beningar som kommer att figurerar en del här. Det är Per och Pelle som är väldigt nära vänner via vårt gemensamma intresse koi. Det är där namnet Koivikings kommer ifrån. De tre vikingarna från Sverige som gör världen osäker och det är deras resor och äventyr som också kommer att ge förklaring varför det blivit som det blivit. Perla (Per) och Pelle ÄR en del av vår familj, när vi tex. tittar på hus (ett annat fritidsintresse… ) tittar vi alltid efter deras tilltänkta rum. Nu har vi inte planer på att flytta men vår dörr står alltid öppen för våra vänner. Så länge det finns hjärterum finns det stjärterum! Hoppas bara att de inte stryper mig för det jag kommer att lägga ut här… 😀 😀 😀

X