torsdag, juni 20, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

BedömningKoi

Koiträff

I onsdags hade vi koiträff. Tack alla som kom, det var supertrevligt!

Det var sagt att det skulle regna hela dagen, (den mest regnrika dagen på hela veckan) så vi satte upp tält. Men regnet höll sig borta till sena kvällen och då hade vi redan flyttat in i uterummet eftersom vi inte var så många kvar. Snacka om att vädret var på vår sida!

Dagens agenda bestod framförallt av koisnack: fiskar, dammar, filter m.m. men även att träffas “på riktigt”. Det är alltid trevligare att ha ett ansikte på människor man pratar med på nätet. Det blir så mycket mer personligare då!

Vi tog upp ett par av våra fiskar i balja också, ett av dagens ämnen var koi appreciation, dvs koi uppskattning.

Det är så lätt att sätta in koi i utseende-fack (vilket man ska göra ur en  domarsynpunkt vid show bedömning) men nummer 1 man lär sig vid utbildningen till domare*

SÄG FEM POSITIVA SAKER OM FISKEN DU BEDÖMMER.

Då kan man inte börja med kritiska ögon: -huvudet är för smalt, kroppen för tjock, osymmetriskt mönster, felplacerad sumi, åldrat skinn, för stora fenor, osymmetriska ögon, gult huvud, ostabil beni etc. etc. Ni märker själv hur enkelt det är att rada upp fel. De negativa sakerna brukar ofta var enkla att överstiga fem stycken…. Hur är vi som skapade som människor egentligen? Gnällspikar? Det brukar aldrig vara några problem att hitta negativa saker men för din egen skull, försök hitta de positiva först! Då lär man sig uppskatta en koi så mycket mer OCH bättre! Så träna istället på att hitta FEM positiva saker först innan ögonen ställer in sig på “felen”. Är man inte van att se det från det hållet, så är det inte så enkelt…. Utmana dig själv!
Ett råd är att besöka ställen med mycket koi för att träna ditt koiöga. För vad är positiva saker? Hur ska man veta? Besök handlare, vänner men framförallt besök shower! Där får man verkligen möjligheten att träna, eftersom man kan se fisken bra i ett blått kar. På en show finns det även likvärdiga varieteter och storlekar för att kunna jämföra och förstå skillnaderna med tex. skinn kvalité och ålder på en koi. Man kan omöjligt begära att en 90 cm koi ska ha en tosais ungdomliga skinn! Lika lite som man omöjligt kan begära att en tosai eller nisai ska ha fullt utvecklad kroppsform som en större koi ska ha. Framförallt handlar det inte om att sitta bakom sin skärm och se på fotos och videos. Man ska uppleva en koi på riktigt för att se hur den för sig i vattnet. (Inte stressad i en balja eller ett mindre mät kar.) En positiv sak som att “äga” vattnet kan slå bort ett felaktigt fjäll, vilket man vanligtvis hade tittat och anmärkt på.

Ett bra exempel att ta upp är Diablo. En sanke från Sakai FF som ÄGDE showerna i Europa för ca 10 år sedan. Diablo var en sanke med en svart gälplatta. Gud förlåte den stackars fisken att ha en SVART GÄLPLATTA!!! En sanke ska ha steppingstones som börjar på nacken och fortsätter bakåt mot stjärtfenan. Inte på gälen! Där ska egentligen ingen färg vara alls, dvs. på en vit baserad fisk. (Enligt önskade showkriterier.) Vi såg foto på fisken. En mäktig koi men var den så där exceptionell egentligen? Nja, inte i många ögon, inte heller våras. Men så åkte vi ner till Holland koishow och fick äran att träffa denna koi. Och det var en ära! Denna koi var så fantastisk, den ägde karet med sådan karisma och pondus. Skinnet lös i solens strålar. (Vi tyckte skinnet såg gammalt och tråkigt ut på fotona vi hade sett…) Färgerna “poppade” ur kroppen och man kunde stå timmar och bara följa denna koi simma majestätiskt i sitt kar. Den hade ett gäng likvärdiga koi i samma storlek (+90 cm) och samma kvalité, fast de försvann fullkomligt när Diablo tog siktet på ens uppmärksamhet. För det var Diablos styrka. Hon gav alla sin uppmärksamhet. Hon var stolt över sig själv, hon älskade att visa upp sig och hon älskade människor. När benchingteamet skulle mäta henne och ta det obligatoriska fotot till showadmin, simmade hon själv in i baljan…. Det säger inte lite det… Vilken koi! Den var värd alla sina GC trots sin svarta gälplatta! Så ut och rör på er, gott folk. I alla fall innan ni sågar koi på nätet ni inte gillar. Kan ni vara säkra på att den inte har “det”? Kanske inte ditt “det”, men kanske någon annan ser det? Säg positiva saker istället så tror jag världen blir en bättre plats. 😉

Diablo

Här kommer några privata foto från Holland Koishow 2007 och 2008. Kunde inte låta bli att ta med foto på barnen, de var så små…. <3

*För att bli BKKS domare tar det mellan 5-8 år och den bekostas själv: alla resor till England som är obligatoriskt vid utbildningen men även att ALDRIG få någon lön för arbetet som utförs på internationella shower, när man väl är certifierad. Dvs. man betalar ur egen privat ficka för att få utföra ett arbete, vilket många inte tror…. Kan även tilläggas att alla blir inte certifierade, det är en tuff utbildning och även om man bekostar den själv, kan man bli nekad certifiering. Det är alltså inte en “kurs” man köper utan det finns många kriterier som måste uppnås och följas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X