torsdag, juni 20, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

GuiderKoiTips

Problem med koi

Nu på vårkanten är det många som kan få problem med sina koi. De ligger på sidan, de kliar sig frekvent, de dör utan att visa något, har svårt att simma på rätt köl osv.

För att utreda vad som är fel så finns det lite basic man kan göra innan det eskalerar på fel håll.

 • pH – kolla ditt vatten med dropptest, inte stickor. Se hur ditt pH plus KH ligger, är det på tok för lågt då är det nog dags att byta vatten, eller om du har bytt, buffra! Använd bikarbonat , 30 gram per kubik för att höja ditt KH med en enhet. Får du ett högre KH så blir ditt pH stabilare.
 • Ammoniak – har du precis startat upp filtret så tar det någon vecka innan det kickar igång, då är det bra att ha koll på ammoniaken
 • Nitrit – när tempen är låg så finns det inte jättemycket aktivitet i ditt filter men det är ändå bra att kolla, för den dyker upp efter ammoniaken
 • Vattenbyte? – när byttes det vatten i dammen senast, “gammalt” vatten som har varit i dammen hela vintern behöver bytas ut, kanske inte allt, 30-50% är inte fel
 • Städa dammen, se till att få bort gamla löv och annat sediment som ligger på bottnen, det är en grogrund för parasiter och dåliga bakterier som kan skapa sår på dina koi!
 • Skrapa – är ovanstående punkter ok, då är det dags att kolla koien. Ett skrap för att se att där inte finns parasiter är A och O. Parasiterna vaknar tidigare än koien, och costia är ett problem på vårkanten för de trivs som fisken i kallt vatten.
 • Behandla – GTC och FMC kanske inte är att rekommendera vid temp under 10 grader, kalium går att köra OM tempen är över 12 grader men dina koi är försvagade efter vintern så det kan ta kål på dom. Eget ansvar! Men behandla inte utan att veta vad du ska behandla mot! Skrap är nummer ett!
 • Agera – se till att få igång det mesta som rör dammen, filter, syrepumpar, pumpar, bättre att köra igång så tidigt som möjligt. Avvakta med vattenfall tills tempen är hyfsat stabil, du kyler ner vattnet rätt snabbt. Men få en liten förstart på filtret. Och framförallt, städa filtret! Där kan ligga massa skit kvar, och har det stått hela vintern utan cirkulation, så blir det världens smäll för dina fiskar.

Och ett tillägg, koi kan klia sig mot botten utan att det behöver vara något allvarligt. Det är när de blir apatiska, kliar sig frekvent, ligger stilla på bottnen, får förhöjt slemlager, fenorna intill kroppen, då är det något allvarligt. Då ska man agera! Och då är det att starta på första punkten och gå neråt i listan. För de kan bete sig precis likadant med dålig vattenkvalitet.

 

Ett svar på ”Problem med koi

 • Hans Andersson

  Jag har köpt fyra koi och då följde det med en koi som står på huvudet hela tiden. Den flyter upp med backen. Den är vädigt tjock och jag tror att den kan vara fyld av rom som inte kommer ut. Den har varit så här under två års tid. Den är frisk och äter bra.

  Jag undrar om den är fylld av rom som man kan pressa ut utan att skada fisken? Jag har sett att det har gjorts på andra fiskar utan att skada dem eller kan det vara något annat fel? Det känns inte bra att den får leva på det sättet.

  Är det som kan ge mig ett svar vore jag tacksam! Hälsningar Hans Tived

  Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X