måndag, juli 22, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

Koi

Most Koi Årskrönika 2020

Hur kan vi sammanfatta detta år egentligen? Rent ut sagt skit!
Personligen ingen bra start med sjukhusvistelse och sen bli diagnostiserad med Diabetes Typ 1, utskriven och en dag efter man kommit hem så tar en avfuktare fyr i karantänen/garaget.
Men inget ont som inte har något gott med sig, garaget fick en rejäl renovering och vi är sjukt nöjda och tacksamma för alla involverade, ni vet vem ni är, stort tack mina vänner.
Diabetesen har vi kontroll på, och jag mår mycket bättre efter alla omständigheter.

När det gäller koi biten, ett år där vi inte har kunnat träffas eller resa så mycket som vi brukar. Inga koishows världen över, ett evigt Facebookande för att hålla sig up to date. Men det är inte riktigt samma sak. Googla kan vi alla, men det fysiska mötet med alla koi galningar över en kopp kaffe eller något annat stärkande är för oss något som ger så mycket mer.
Stå vid dammen, beundra varandras koi, filterbyggen, dela med sig av erfarenheter och bara umgås, det är så mycket mer än att bara sitta bakom skärmen.
Hoppas verkligen 2021 kan återgå till det mer ”normala”!

Så var är Most Koi på väg?
Ambitionen med gruppen har varit och är att man ska dela med sig och lära sig av varandra oavsett nivå i hobbyn. Vi är alla nybörjare och kan lära sig av varandra. Tycker vi lyckas oftast bra på den biten.

För egen del, ja jag är utbildad licensierad internationell koi domare.
Jag får inget betalt när jag dömer, jag får bekosta resa och uppehälle själv.
Men vad får jag ut av det tänker ni?
Jag får träffa andra domare och hobbyister världen över, jag får diskutera koi med alla jag träffar, jag får höra om deras erfarenheter som jag kan dela med mig av i Sverige. En del av min roll är att lära ut och dela med mig, det ingår i vårt åtagande som domare. Jag får även se extremt många koi, från små 10–15 cm upp till 1 meter, jag utvecklar mina ögon mer och mer om vad som är bra och dåligt och jag kan se det fina på en koi oavsett varietet.

Men i skuggan av den karriären så är jag i grund och botten en hobbyist.
Jag har egna tycken och smak, jag har mina egna favorit varieteter. Och det speglar sig i vad jag vill ha i min damm som ska passa in i vårt levande konstverk.
Men jag studerar även koi, vad som KAN bli bra, blodslinjer, odlare osv. Jag ser det som en viktig del för min egen skull, för jag VILL lära mig mer. Jag ser koi som något man kan lära sig mer av hela tiden, för det ändrar sig hela tiden. Studera odlarna, vad är trenderna, hur förfinar de sina linjer, hur är priserna osv…

Jag har inga problem att skilja de två bitarna åt, domare eller hobbyist.
Är jag på en show och dömer så gör jag det professionellt, efter showen är jag hobbyist och då passar jag på att gå till de handlarna som har sin pop up butik på plats. Kolla vad som kan vara intressant för Sverige, vad är trenderna, vilka foder är populära, filtersystem osv, vad har de för koi på display, vann de något med de som de ställde ut, osv…
Och varför är det så intressant tänker ni? För att det är en chans att se saker som inte finns här, mer än det man sitter och googlar på. Jag är av den skolan att jag vill känna och klämma, både det jag ska köpa till dammen och den koi jag vill ha. Och det är väl alltid kul att se vad som ”driver” koi hobbyn i andra länder 😊 För vem vet vad för prylar och filter våra handlare plockar hit.

Men om vi återgår till gruppen, Most Koi är en suverän grupp om man vill lära sig om vattenkvalitet, sjukdomar, få inspiration om dammar, vi har många kunniga som sitter här och hjälper till.

Något jag funderat på ett tag, finns där ett intresse att få en liten inblick i domarbiten?
Lära sig showklasser, varieteter, varför just DEN koien vinner, förklaringar och utvärderingar.
Jag bubblar av att få dela med mig och jag bara älskar att diskutera koi. Och ännu en gång, poängterar att det är vad jag lärt mig, alltså inte att SÅ är det. Kunskap är INTE makt, kunskap är vad som driver oss framåt, inte bakåt. Koi är en ständig utveckling och man måste hela tiden hålla sig up to date vad som händer och sker i resten av världen.
Nya ögon behövs alltid, nya tankar, nya idéer. Behöver man ett ”koi öga”? Både ja och nej, man kan träna upp det, absolut, men en bra grund är att man har lite på ”köpet”. Behöver man ett bra minne? Absolut, minne för detaljer är ett måste, komma ihåg den senaste koien man såg, man kommer att jämföra likvärdiga koi, och då är det bra att man kommer ihåg små detaljer på den senaste man tittade på.
Ska jag även nämna att fru Malm och jag sitter och bubblar som vanligt 😊
Nu ser vi framemot ett 2021 som ett riktigt bra koi år, stoppar undan denna förbaskade pandemi så vi kan få våra liv tillbaka.

Gott Nytt Koi År Allihop!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X