fredag, februari 23, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

Koi

Koidagen med intressanta föredrag

Vilken dag det blev!

Fantastiskt trevligt och otroligt intressanta föredrag!
Jag tror nog alla kan hålla med om att inom koi hobbyn kan man aldrig bli fullärd.

Dagen var full med matnyttig information och först ut var Thomas från Koiconsult som berättade om filter och hans syn på dess funktion. Många kloka tips och infallsvinklar av en många års erfaren dammkonstruktör som också följer upp sina byggen löpande, för en fortsatt fungerande damm. Investera i ett filterkonstruktion från Koiconsult innebär en investering av råd och hjälp och han är mycket noga med att även följa upp så att allting fungerar som det ska, även efter några års drift. Det blev många frågor med tillhörande svar på ett enkelt vis (men danskt)  så att man kände att polletten verkligen trillade ner. Stort tack till Thomas, ett väldigt bra presenterat föredrag!

Diskussionerna fortsatte även mellan pauserna och vi hade turen att vädret höll sig i schack, så många tog tillfället att njuta av solen och snacka koi. (Såklart!) Bernie mådde också som fisken i vattnet och berättade gärna sina anekdoter. 😉

Som talare nr.2 var det Bernie Woollands som berättade om koishows East vs West. Från de stora kommersiella showerna i tex Japan och Kina, där ägaren stod i fokus, till de mindre hobbyist showerna på landsbygden, där faktiskt fisken är huvudspelaren. En bra poäng gavs när två foto visades upp. Det första fotot var på en stolt man med en gigant pokal och den vinnande fisken på en litet foto i hörnan. Det andra fotot var på en prisvinnande koi med ett litet foto av ägaren i hörnan….. Var är hobbyn på väg och till vilket pris?

Näste man ut var Dean Dimaco om foder. Här var nog det största samtalsämnet för resten av dagen. Hur många slutar att titta på fodersäcken efter man har kollat på proteinhalten och priset?
Efter att haft koi i många år så blev jag förvånad över mig själv att jag faktiskt inte tänkt så mycket på vad ett koifoder innehåller. Skulle jag tex. ge mina egna barn McDonalds varje dag? Kanske med ett avbrott för en Fransk på Pölsemannen en dag i veckan? Nej, vi är klokare än så! Men när det gäller våra koi… Jag skäms faktiskt och har nu lärt mig att det finns bra och dåliga proteinkällor, rätt fett är viktigt och askan är faktiskt procenten av vad som finns kvar av tex. mineraler och andra viktiga beståndsdelar efter en viss temperatur. En kort summering är att det är innehållet som är det viktiga och dess sammansättning i procent. Protein-Fett-Aska. MEN det ska vara rätt protein och rätt fett. Ingenting ska vara enkelt men vi har nog på vägen glömt att tänka på vad man stoppar i dem, eller varit naiva och trott på de stora fabrikanterna att det är schysst foder till våra älsklingar.

Det var inte bara fakta-fakta som pumpades denna dag.

Naturligtvis åt vi gott, både lunch och middag på kvällen och fantastiska kakor som Sanne och Stefans arbetskamrat hade bakat, samt lite dryck därtill. Vi lärde oss också en koisång som vi sjöng tillsammans, vi hade ett sång quiz som (suck) Stefan vann och ett trevlig lotteri som Koibutiken och Vattenliv skänkte priser till. Ett stort tack till dem!

Som avslutning vill jag ge en stor applåd till våra föredragshållare, otroligt intressant och givande, men även ett STORT TACK till alla som kom och gjorde denna dag till vad den blev! Ni är alla guld värda och än en gång, vårt härliga gemensamma intresse KOI ger oss alla så ofantligt mycket mer än bara en fisk i dammen! TACK!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X