söndag, december 10, 2023
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

BedömningJapanKoi

Köpa koi, är det så enkelt? Del 4

Artikel serien blev väl mottagen så jag funderade lite på hur jag skulle gå vidare med nästa del. I de andra delarna avverkade vi lite på vad att titta på just vid valet av sin/sina nya inköp.
Men en del som är relativt viktig för alla tog vi inte upp, priset.

Många frågar sig, varför är koi så dyra?

Nja alla är inte dyra eller allt är relativt.
Vad är dyrt? (Alla ca priser skrivs i Yen eftersom det är valutan i Japan 🙂 )

Vi tar trippen över till Japan och så står vi hos en koi odlare och ska köpa en koi.
Är det tosaier i storlek 15-20 cm så säljs de oftast inte stycke vis, utan det är ett genomsnittligt pris för en fisk och ett minimum brukar vara ca 25-45 koi i en låda.
Oftast i den storleken så är det billiga koi, beroende på odlare såklart. Men det kan vara allt från 500 yen upp till 4-8000 yen styck eller mer.
Det som tillkommer är en frakt, agentens påslag och hos handlare läggs även momsen på. Ska handlaren även handplocka dessa små koi, så brukar det bli ett påslag på priset.
Dessa små koi är en bra start för nybörjaren, de är inte jättedyra för ens inköp och man kan lära sig en hel del på resan. Tyvärr så brukar de inte växa nämnvärt och max storlek brukar inte hamna mer än på ca 55-60 cm. De säljs av odlaren av en anledning, och kallas för tateshita, behöver inte betyda att de är av sämre kvalitet, men de har inte de har inte uppfyllt kraven för att gå vidare till hans tategoi kullning. Men är man som koi ägare nöjd där och vill inte ha monster fiskar i dammen så kör på.

Om man går vidare i utvecklingen som koi ägare, du vill ha större koi, bättre kvalitet och du drömmer omedvetet om go sanke varje natt.
Då går vi in i en annan värld i Japan 🙂
Go sanke odlas i stort sett av alla odlare. Vissa av dom är mer kända än andra och vissa är dyrare än andra.
Men vi kör samma scenario, du står hos t.ex Matsunosoke i Isawa Nishikigoi Center. Priset är satt till ca 50 000 yen styck för en tosai som är ca 25-35 cm.
Dessa koi är också tateshita men har fått en annan omsorg av odlaren och har nästan precis klarat sig till tategoi kullningen.
Varför är då dessa dyrare än de andra?
Dels har sorteringen varit tuffare hos odlaren, han har sett en potential hos dessa tosaier och de har fått mer värme och mat. Och dels har de varit nära att komma till lerdammen för en säsong att växa till nisai. Men platsen är begränsad och ny odling ska köras igång till sommaren, därför måste de bort för att göra plats.
Men kvaliteten är högre och växt potentialen är bättre, tyvärr så är könet osäkert och därav är priset hyfsat rimligt. 80% av fallen är det en hane, är det en hona så är det en stor sannolikhet att den hade gått till lerdammen istället.

Så vad är då ett säkert kort? Tillväxt, kvaliteten håller och den utvecklas i rätt väg.
Personligen, jag satsar helst på “jumbo” tosai, men är mer inne på steg 3 som förklaras längre ner.
30-45 cm som tosai, de är mer nära tategoi dammen och har fått ännu mer omsorg.
Oftast female och har hyfsat bra förutsättningar att växa.
Står vi då hos t.ex Maruyama så kan priserna ligga på från 70 000 yen upp till 8-900 000 yen för en tosai. Men du får en koi som är mer ett säkert kort i mina ögon, det är som att köpa en nisai, tvååring. Möjligheten att du får en hane finns också, men då räknar vi med att det är show kvalitet. De pengarna för en hane hade jag aldrig betalat som en framtidsfisk.
På mina resor, hos handlare och i Japan har jag sett horribla priser på koi som inte ens är värda hälften av det priset som är satt. Om det är ett överpris hos en odlare menas det oftast på att han vill inte sälja den koien till just dig. kan vara att han har en deal med en annan handlare/agent som köper mycket mer än dig. Hur handlaren tänker vet jag inte.

Om vi säger så här, är ett högt pris på en koi lika med hög kvalitet?
Nej jag anser inte det, det finns topp koi som floppar och det finns billiga koi som utvecklas helt rätt. Allt är ett vågspel och en chansning, det är levande djur vi handskas med.
Men ett högt pris kan även betyda att odlaren ser något som du missar, en framtidsfisk som har potential att slåss om en Grand Champion titel.
Och då är vi helt otippat inne på steg 3 i koi hobbyn. Köpa koi där man studerat blodslinjen och avkommor.
Nu är vi på en väg som är helt fantastisk. Här börjar man studera benstomme, skinnkvaliteten och mönster. Samma sak som när man köper en jumbo tosai, men tar det ett steg till.
Om man har turen att få träffa odlaren och diskuterar hans blodslinjer på koien så får man en utförlig förklaring och får se syskon som är äldre. Så du får en bild av ditt framtida inköp.
För mig personligen är det viktigt att veta Oyagoien, alltså mamma koi. Är hon 75 cm, tja då blir inte avkomman större än så heller. Är hon uppemot 90-95 cm, då vet du lite vad du har att jobba med. Och när vi pratar priser på dessa koi så är det alltifrån 70 000 yen upp till miljoner yen styck. Men du har en koi för framtiden som har potential att utvecklas helt rätt med rätt omsorg.

Mike Snaden på Yume Koi i England, en handlare där hans kunder har vunnit Grand Champion titlar på många shows i England.
Han blev gratulerad för att han hade levererat så många GC:s, hans svar: Det är inte jag som levererar GC:s, det är mina kunder som utvecklar koien jag säljer.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d