måndag, juli 22, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

KoiTips

Koi Wisdom – Filosofin

Original artikel publicerad på World Of Nishikigoi, fritt översatt med tillåtelse av Liam Bess, av Stefan Malm

It is said that all wisdom begins by emphasising the valley aspect as distinct from the peak aspect.

Med andra ord kan du inte ha en “topp” utan en “dal” eftersom existensen av den ena samtidigt bekräftar den andra, de definierar varandra. På samma sätt skulle du inte kunna ha ljud utan tystnad eller tystnad utan ljud, du skulle inte ha positivt utan ett negativt och så vidare. Tanken är att man måste acceptera båda motparterna som en oundviklig del av ‘helheten’ för att uppskatta eller förstå någonting.

Vilket fick mig att tänka…..

Med tiden utvecklar många koi ägare skarpa ögon för koi appreciation. Denna utveckling erhålls i olika takt, beroende på törsten efter kunskap. Och inom en lång tid, denna “Koi appreciation 101” griper tag i våra ömtåliga och koi besatta sinnen. Så mycket att om vi inte är försiktiga, uppstår ett mycket allvarligt problem …

Problemet med att fokusera på det negativa!

Detta är inte bara irriterande för dig och de omkring dig, utan kommer utan tvekan orsaka att någon blir sårad i framtiden! Om du drabbas av dessa symtom – den vanliga tendensen är att fokusera på det negativa hos en koi i en balja, det som har hänt är att du har blivit något blind av din “Appreciation-utbildning …” du har fått kunskapen men övergett skälen.

Det här är en farlig mark, för när man köper koi eller hjälper andra att göra det eller kritiserar på sociala medier är det lätt att bli omvandlad till den hypotetiska ‘perfekta koi’ som vi har i åtanke. Detta är något av vår egen skapelse, en fast bild som hålls upp som en markör för hur koien i baljan ‘ska’ se ut.

Och naturligtvis är det helt orimligt!

Tillägga är en annan vana som pockar på, är att jämföra en koi med en kvalitet och värde i en helt annan liga, vilket i sig är helt orimligt.

Och det hjälper inte till!

Dessa ‘andra’ exemplar som används som jämförelser som fastnar på vår näthinna och minne, ett minne om en bild vi såg eller en video vi tittade på eller en koi-show som vi deltog i. Det blir inte ens en korrekt jämförelse …

Om bara benin var som på den andra…….

Missförstå mig inte, om du hade denna “perfekta” koi i baljan tillsammans med den koi som kritiserades, kan det vara ett användbart inlärningsverktyg för vissa ändamål. Men det är ungefär vad det handlar om.

Det är ett olyckligt symptom på att utveckla våra kunskaper om koi appreciation som våra ögon snart tävlar mot vår plånbok! Det här är en irriterande oundviklighet, men en intressant sak händer med hobbyisten som faktiskt sluter fred med detta.

En användbar visdom erhålls.

En skicklig och erfaren hobbyist kommer för det första att prata om de positiva attributen, naturligtvis är de negativa en del av bilden och deras kritik, men bara en del. Denna hobbyist använder förnuftet och även om de fortfarande klockar “felen” med blixthastighet kommer de också att överväga allt i förhållande till priset på koi i fråga. Detta är ett par erfarna ögon.

Mindre erfarna ögon fokuserar på varför 750 kr tanchon inte har en perfekt rund plätt på huvudet….

Mindre erfarna ögon fokuserar på varför showan med den fantastiska skinnkvaliteten och den starka kroppsformen inte har beni plattan något mer till vänster …

För de hobbyister som vill utveckla sin koi appreciation förmåga. När ditt öga blir skarpare, så måste också din uppskattning för den större bilden hänga med- annars väntar ett tråkigt öde.
Ödet av hobbyisten som aldrig är nöjd, som förblindas av den imaginära “perfekta koien” och som är desillusionerad över vad deras budget faktiskt kan få.

Ingen panik, men….

Så skrämmande som detta sinnestillstånd kan låta, få inte panik, vägen går vanligtvis runt i en cirkel, om du är medveten om att den måste. Medan inlärningen av koi är oändlig, kommer det oundvikliga målet för skarpa ögon och en tunn plånbok att komma snabbare än du kanske tror. När den gör det måste den “kloka” acceptera spelförändringen …

“Koi Wisdom” som sedan erhålls hjälper dig att hålla dig jordnära, ger dig balanserad bedömning och påminner dig om att acceptera “dalarna” tillsammans med “topparna” – kom ihåg att den ena följer alltid den andra.

Chansen är stor att varje koi du köper är en kompromiss…

Men nu, snarare än att vara besatt av dessa kompromisser, kan vi uppskatta helheten och vi påminner oss om att fördelarna och nackdelarna med en viss koi är i förhållande till dess pris och återspeglas på just det sättet …

 

World Of Nishikigoi

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X