torsdag, juni 20, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

KoiTips

Vintertäckning

Under vintern så vill vi göra det bästa för våra koi.
Vi har inte möjlighet att ha en inneförvaring för de större koien så valet är att ha de kvar ute. Med blandade känslor såklart, det är jobbigt för dom när tempen går ner och metabolismen går på halvfart.
Denna lösningen har vi använt sen 2009, med lite modifieringar men i stort sett samma uppbyggnad och konstruktion.
Kostnadsmässigt? Ingen förmögenhet, reglarna var inköpta till ett garagebygge och blev över när det var klart, plasten är från Byggmax och är vanlig byggplast. 32 mm PP rör för själva bågkonstruktionen och inhandlades på Bauhaus för 10 år sen. Frigoliten är från uterumsbygget, också överblivet.

Fyller det sin funktion? Ja det tycker vi, vi håller en dräglig temp för fiskarna under vintern, som lägst har vi varit nere på 6-7 grader men snittar på runt 8-10 grader hela vintern. Fördelen är att filterna står inomhus välisolerade och där tappar vi inte mycket av värmen heller.
Men är då 8-10 grader bra för en koi? Nja, kollar man med odlarna i Japan så är där ingen koi som går under 16 grader under vintern. Tosaier går på tillväxt och med en temp på 20-26 grader under vintern. Nisai och äldre på ett minimum på 15-16 grader. Så det är med en klump i magen varje år när de går där, men vi tittar till dom varje dag genom luckan i konstruktionen. Håven går igenom om det skulle vara något fel. Och vi har karet i garaget igång med de små så vi kan agera snabbt.

Nackdelen med att ha dom kvar ute:
Tappar tillväxt
Större risk för parasitangrepp på våren, parasiterna är aktiva tidigare
Immunförsvaret går på sparlåga
Risk för simblåseproblem
Sekundära bakterieinfektioner med risk för dropsy på vårkanten

Och, NEJ!!! KOI GÅR INTE I DVALA!!! Står så mycket fel information i dammböcker, de som skrivit dom skulle kanske checka lite fakta och kolla vad som har studerats genom åren.

Så med det sagt, ett bildspel på konstruktionen 🙂 Håll till godo.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X