fredag, april 26, 2024
MoSt Koi

MoSt Koi

Samlingsplatsen för alla som älskar koi, små som stora, dyra som billiga, kärleken till våra juveler har inga gränser.

Koi

It’s all about the sumi….

Sanke vs Showa, är det så svårt att se skillnad? OBS, mina synpunkter, har studerat sanke väldigt ingående i många år och detta är min slutsats.

Om vi börjar med basic bakgrund.

Sanke – en vit koi med rött och svart, vid odling sparas enbart orangea/röda yngel, kan ses små fält av sumi, även kallat baby sumi.
Showa – en svart koi med rött och vitt, vid odling sparas enbart de svarta ynglen.

Gamla regler – en sanke har inte svart på huvudet medans en showa ska ha det. Och sumin får inte gå under laterallinjen på en sanke.
Stämmer inte idag, det ses inte som något negativt om en sanke har svart på huvudet. Det är en del av mönstret och del av stepping stone mönstret av sumi.
Var starten börjar är oväsentligt. Och sumi under laterallinjen, jodå det finns.
Däremot showa är det relativt viktigt att den har tre färger på huvudet, menware, som er ut som ett Y eller ett blixtliknande sumi mönster på huvudet är ett stort plus.

Så var kan vi se skillnad? Det krävs egentligen ett tränat öga för att se skillnaden på sumin, men det är något man kan träna såklart.
Sanke sumi – sumin ska se ut som våt högblank färg
Showa sumi – har en lite mattare finish, typ som en svart skärm på en iPad 😉 så inte riktigt samma shine.

Sanke sumi – är formad som fält/fläckar och ser ut som den ligger ovanpå kroppen. Sumin kommer alltid bakifrån i de svarta fälten.
Showa sumi – distinkta fält som kommer underifrån, även kallat Wrapping. Sumin ligger underliggande och kan se “skuggig” ut.

Bröstfenor – Sanke har svarta streck, Tejima. Showa har Motoguro, svart bas i bröstfenan.

Sumi form – det är här det kan bli lite klurigt. Förr så kunde man avgöra det väldigt enkelt för showa hade mycket större svarta fält än sankens mer små distinkta fläckar.
Med så mycket crossbreeding idag så har en del odlare satsat på sanke med mer stora svarta fält (blandat in showa), även kallat Atarashi sumi. Och det är där ögat luras, för vi är itutade hur en sanke ska se ut. Allt enligt textbook och vad som står skrivet sen 30 år tillbaka. Men vet ni vad, utveckling sker och vi måste såklart hålla oss uppdaterade. Vad som var sagt för så många år sen är reviderat, oavsett vad handlarna säger 😉

Förr så kunde man likna Sanke sumi med formen av en solfjäder, bästa sättet att visa det på är med en Bekko. Ser ni formen?

Jämför vi då med en sanke, samma form. Lägg även märke till att sumin kommer bakifrån, inte underifrån.

Och så gör vi samma med en shiro utsuri, som också är en svart koi.

Och så tar vi en showa.

 

För att få en bättre överblick så sätter vi de tillsammans. Ser ni sumi skillnaderna?

 

Jag kan förstå att det kan bli förvirring när man ser att sumin kan vara väldigt lika, och oavsett vad ursprunget är på koien du ser framför dig, tänk på en sak: Odlarna odlar varieteter!
Oavsett vad föräldrarna är, det du ser framför dig är en varietet, inte en ras.

För mig personligen när frågan ställs om det är en sanke eller showa, jag studerar sumin. Ska vi bedöma på en show så har vi inte ett koi certifikat från odlaren, vi vet inte blodslinjen, vi vet inte vad den är köpt som.
Du frågar jag svarar, men det är inte alltid vi är överens, men det är väl det som är det fina med koi hobbyn. Man kan tycka olika.

Hoppas att denna artikel kunde ge lite svar på en del frågor och kan vara till nytta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X