Vad är koi?

Nishikigoi, eller japansk koikarp, kallas helt enkelt på svenska: koi.

Singular: koi, plural: koi.
Det finns inget som heter koiar, koisar eller kois. Bara koi.

Däremot säger jag ibland koien, vilket kanske inte heller är rätt. Men jag säger muffinsar ibland till 2 muffins, så jag är nog den sista som ska kommentera detta egentligen. 😀

Nishikigoi är japanska och betyder enkelt översatt: färgad karp. Jag tänker inte dra någon direkt historia utan hoppar istället direkt på de olika varieteterna, eller i alla fall klassificeringarna som finns. För det finns massor med olika varieteter!
Det finns så många och de blir hela tiden fler, vilket är på gott och ont. Nya spännande kombinationer/mutationer sker när olika linjer korsas men då också på bekostnad av ursprungs varieteterna. Speciella kännetecken suddas sakta men säkert ut och man ska kanske kalla det evolution? Men risken finns att det blir så hårt mixade att koien till slut blir brun/grön/svart som ursprungs magoien…?

Som mänskligheten är: marknad, efterfrågan och kapitalism styr. Som tur är finns det odlare OCH köpare som uppskattar de varieteter som redan finns och ibland backas utvecklingen tillbaka något. Tex Taisho Sankes tejima kommer tillbaka mer och mer, vilket höll på att försvinna där ett tag. Sen får man rannsaka sig själv lite också. Hade inte korsningarna skett från början hade vi inte haft de varieteterna vi har idag heller…

Koi delas som sagt vanligtvis upp i klassificeringar. En enkel genväg är att säga att det är baserat på vilken basfärg som ligger i grunden och typen av färg. Jag kommer att försöka förklara varianterna men det bör tilläggas att det finns även doitsu varianter som då är “fjällösa” och ingår i samma klass, fast då utan fjäll. Normalt har doitsu ingen chans på tävlingar då de aldrig kan mäta sig mot en fjällvariant, så ibland får de en egen klass. (Jag har alltså ingen egen klass för dessa med här.)

Under MALM’s KOI har jag länkat våra privata koi via klassificeringarna. Där kommer du att hitta förklaringar och även följa deras utveckling m.m.

Uppdateringarna sker löpande och har ni några frågor är det bara att fråga!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: