Body shape – vad är den optimala??

Kroppsform är en av de första aspekterna man börjar med vid en bedömning: -Hur är bodyshapen?
Vad är en kanon kroppsform?

När det gäller koi så har det tagit många år av utveckling och förädling från den ursprungliga karpens form.
Varje varietet har egentligen sina egna kännetecken på kroppsform, kohaku, sanke, showa och så vidare. Doitsu koi påminner mycket om läderkarpens form och blir oftast lite små tjocka på fel ställen.

Den viktigaste saken man måste tänka på är: -Det handlar inte om storlek, utan formen på kroppen!
En koi på 85 cm ser mäktig ut men har den inte fyllt ut, så ser den mer lång smal och eländig ut. Det finns även små koi som är för tjocka för sin storlek och ser då mer broiler-aktiga ut.

Koien ska ha en perfekt symmetrisk linje från huvud till stjärtfena, utan deformationer, som utbuktningar eller insjunkningar. Bröstfenorna ska inte vara för stora eller för små, utan perfekt balanserade till kroppen.
Det första jag brukar göra är att studera koien för att utesluta deformationer eller missbildningar.
Munnen, ska inte vara sned eller deformerad. Skäggtömmarna ska vara kompletta och ingen ska saknas.
Ögonen ska vara symmetriska, och inte skadade eller ett öga som saknas. Showa med mycket sumi på huvudet kan dölja ett saknat öga. Gälarna ska inte vara utvikta eller skadade. Bröstfenorna, inte för små eller för stora, tittar om de inte är klippta eller deformerade. Ryggfenan, kollar efter skador eller deformation, anal och magfenorna, samma sak.
Efter jag har kollat igenom de bitarna startar jag för att se om koien är rak. Startar från stjärfenan och går neråt mot huvudet.

 • Rak ryggrad
 • Jämnt balanserad
 • Strömlinjeformad
 • Kroppen har volym
 • Fjällen är symmetriska, på enfärgade koi syns det tydligt om ett fjäll sitter “fel” eller är olinjärt på kroppen.
 • Huvudet har rätt proportion till kroppen.

Om vi går tillbaka till kroppen, där är skillnad på yngre och äldre koi. En ung koi har en mer spänstig och lite smalare form och har oftast inte fyllt ut på de rätta ställena. Äldre koi från size 5 och uppåt, börjar man ställa mer krav på kroppsformen, proportionen huvud- kropp ska vara jämn och inte ha för många avvikelser.
Det är här de vanligaste problemen syns tydligt:

 • litet huvud
 • kort huvud
 • deformerad skalle som ger koien en “tjurnacke”
 • kroppen fyller ut direkt efter gälarna med kombination litet huvud
 • ett mönster som “döljer” en dålig kropp, finns showa som har sumi som kan lura en att huvudet är snett, då får man följa ryggraden för att få en rak linje
 • kort kropp, ser ut som koien inte har “sträckt ut”

Om man då tittar på tre olika koi och jämför då bra bodyshape kontra lite sämre. Nu bortser vi helt och hållet från kvalitet utan tittar bara på de olika skillnaderna. Alla tre koien är i de större sizerna, runt 85 +. Tre olika varieteter, en kohaku, en sanke och en showa. Tre olika body typer men för jämförelsevis kan alla tre dras med samma problem vid kroppsformen. Go Sanke är de tre som är mest representerade på en show och där kriterierna vid kroppsformen är lite tuffare.
Koi A

Kohaku
1. Övergången från huvud till kroppen går i en jämn fin linje och buktar varken in eller ut. Huvudet har rätt proportion .
2. Bröstfenorna är symmetriska och i proportion till kroppen.
3. Inbuktningen vid pilen kan ses som en defekt, att kroppen buktar inåt men det är förmodligen en rörelse, därav är fotoshows svåra, eftersom ett dåligt foto på en koi ger inte den rätta bedömningen.
4. En tjock stjärtrot ger kohakun en fylligare kropp som gör att den fyller ut hela vägen.

 

Koi B

Sanke
1. Den tjockaste delen på kroppen ligger för långt bak.
2. Huvudet har inte riktigt samma proportion och övergången från huvudet till kroppen är för markant. Huvudet är lite smalare strax bakom ögonen.
3. Utfyllnaden av kroppen är för liten.
4. Den tjocka stjärtroten man ser på kohakun saknas på denna sanken.

 

Koi C

Showa
1. Huvudet har rätt proportion till kroppen, de brukar ha problem med för litet huvud eller något defekt men denna showan uppvisar en perfekt huvudform med den klassiska triangelformen.
2. Bröstfenorna är symmetriska och inte för stora.
3. Utfyllnaden av kroppen mot stjärtroten är jämn och fin, önskade kanske lite mer kropp för att ge den en mer maskulin look, men den är varken för tjock eller för smal. Showa har en tendens till att bli lite för tjocka på fel ställe.
4. Stjärtroten är tjock och kraftig

Dessa är tre stycken kanon fina koi från All Japan 2013. Det är på denna showen man kan se världens finaste koi utan tvekan. Bedömningsmässigt är det lite annorlunda, denna showen döms av odlare och handlare och de tittar inte riktigt på samma sak som en hobbyist domare. De kan mer se en framtid på koien än att den är färdig just nu. Jag dömde med Omosako och Matsue på South East showen för något år sedan. Lärorikt men svårt, Omosako tittade enbart på shiros som var ofärdiga, där vi tittade på shiros med sumin ute. Men med lite diskussioner kom vi fram till ett resultat, engelska och japanska mixat, allt går i koiens värld. 🙂
Om vi slutsummerar kroppsformen. Ska man titta på den vid köp av koi?
Enligt mig, delvis. Använd gärna kriterierna för defekterna listade innan i artikeln, det är bra saker att titta på för att undvika ett köp av en defekt koi eller som kan ha genetiska problem. Kroppsformen för att se om den har potential att bli stor är en helt annan sak, då är det andra saker som spelar in. Koi för en show är för en klar koi som kanske är något många strävar efter eller så vill man bara njuta av sina koi hemma. Valet är fritt, men vid bedömning på en show så är kroppen det första vi tittar på.

Tack till Pelle Sandö för bilderna. //Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: