Vad är det där? Del 2. (Asagi, Shusui, Koromo och Goshiki)

Del 2 fortsätter vi med “vanliga” koi fast med nya färgkombinationer. Först ut två av de äldsta varieteterna som ligger tidigt i stamträdet:

ASAGI / SHUSUI

De två nedan har samma antal färger och samma basfärg fast en med fjäll, en utan. (Även kallas doitsu.)

 

ASAGI
SHUSUI

ASAGI OCH SHUSUI

1. Hur många och vilka färger har den? 2: blå och röd.
2. Vilken är basfärgen? Blå
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Vanlig eller ginrin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I klassen Asagi/Shusui ingår Narumi asagi, Konjo asagi, Taki asagi, Shusui, Hanna shusui, Hi shusui och Ki shusui, inklusive ginrin och doitsu.

Asagi och shusui är två olika varieteter men tillhör samma showklass. Dessa två koi är väldigt lika men ändå så olika.  Har pratar vi inte om maka-make utan motsvarigheterna fjäll-utan fjäll (doitsu).  Man kan fråga sig varför doitsu ingår i klasserna med vanliga fjällkoi. KLAN (Tyskland), NVN (Holland) och BKS (Belgien) har faktiskt en egen klass för doitsu men shusui och asagi är fortfarande tillsammans även där. Att de ställer upp i samma klass beror på att de kommer från samma ursprung och bedöms lika. Den största skillnaden, förutom fjäll/inte fjäll, är att asagin bör ha sin röda färg på undersidan av kroppen medan shusui bör ha röda flanker på ryggen. Naturligtvis har asagi och shusui många skepnader precis som alla koi, från ljusblå/nästintill vit bas (Mizu eller water asagi) till en mörk lila nyans (Konjo asagi) eller nästan en helröd shusui (Hi shusui), det viktiga är ett rent huvud och jämna fjäll. (I shusuiens fall, jämn rad av de fjäll de har, som går längs ryggen.)
Man kan också fråga sig varför man säger att dessa bara har två färger när man för ögat tittar på en vit koi med blå fjäll och röd motoguro. Är den inte en rödbaserad koi då? Eller vit? Vem sa att det skulle vara enkelt…. men det är faktiskt en blåbaserad koi med rött mönster enligt stamträdet.

 

KOROMO OCH GOSHIKI

 

KOROMO

KOROMO

1. Hur många och vilka färger har den? 5: vit, röd, svart, blå och lila med robing på röd/lila mönstret.
2. Vilken är basfärgen? Blå eller vit (svart vid koromo showa)
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Vanlig eller ginrin.

I klassen koromo ingår Ai goromo, Sumi goromo, Budo goromo, Shunrai, Koromo-sanke, Koromo-showa, inklusive Ginrin och Doitsu.

Ai goromo
Budo goromo
Sumo goromo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOSHIKI

GOSHIKI

1. Hur många och vilka färger har den? 5: vit, röd, svart, blå och lila med robing på det röd/lila mönstret och den vita basen, alternativt enbart på den vita basen.
2. Vilken är basfärgen? Blå eller vit (svart vid goshiki showa)
3. Hur ser lystern ut, vanlig, metallic eller ginrin? Vanlig eller ginrin.

I klassen goshiki ingår Goshiki, Goshiki-sanke, Goshiki-showa, inklusive Ginrin och Doitsu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fantastisk koi men var är robingen?

Koromo och goshiki är två lika koi som kommer från samma ursprung, asagi + kohaku eller asagi + goshiki asagi. (Det sägs att goshiki asagi kommer från asagi + aka bekko + aka sanke, eller helt enkelt en mutation från asagi.)  På senare tid har varieteterna mixats med svartbaserad koi, karasugoi, förmodligen för att för att utveckla sumo goromos men det har även resulterat i starkare kontrastfärger på goshikis. De svartbaserade goshikis kallas den nya goshikistyle (inte gangnamstyle :D).
De är väldigt mörka i basen med ett nästintill rött flytande nagellack som mönster. Problemet med de nya ”svarta” goshikis är att den mörka färgen/basen döljer robingen, vilket egentligen är det viktiga på en goshiki. (Precis som på koromos.) Syns enbart robingen på det röda blir det en koromo och då saknas den vita basen…. Ni förstår problematiken. Var går gränsen?
Min personliga smak är att det ska finnas synlig robing på en goshiki, då på det vita alternativ vita och röda.  Den stora frågan som diskuteras är om svarta goshikis bör tillhöra varieteten Kawarimono B istället, klassen för de koi som inte kan klassas in i de andra icke-metallic klasserna.
Har de en mörk bas ser man inte robingen och då fyller inte fisken kriterierna för en goshiki, alltså ingen vidare chans att vinna.  De bör däremot ha en större chans i Kawarimono B då nya goshikis verkligen är en iögonfallande varietet.
Så med sammanfattande ord har koromo och goshikis samma färger fast robingen bestämmer vilken varietet den tillhör.  Koigalen har valt att bryta ut goshiki från koromo till två separata klasser, vilket också diskuteras i fler klubbar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

X
%d bloggare gillar detta: